Szukaj

Conti Royale

Formularz zgłoszeniowy: tutaj

Regulamin zawodów Conti Royale

  1. Zawody składają się z dwóch rund - rundy eliminacyjnej oraz rundy finałowej.
  2. W każdej z rund w jednym momencie będzie współzawodniczyć dwóch zawodników.
  3. W każdej rundzie celem zawodników jest przygotowanie jak najlepszego napoju espresso. Nie narzucamy minimalnej oraz maksymalnej wielkości napoju. Można zaserwować zarówno pojedyncze jak i podwójne espresso.
  4. Zadanie polega na dobrania jak najlepszych parametrów parzenia espresso (t.j. doza, uzysk, czas parzenia, grubość zmielenia ziaren).
  5. W każdej z rund przygotowane napoje będą oceniane przez trzech sędziów sensorycznych.
    1. W rundzie eliminacyjnej sędziowie sensoryczni wybierają, który z napojów jest lepszy w formie głosowania.
    2. W rundzie finałowej sędziowie sensoryczni oceniają espresso za pomocą uproszczonego arkusza WBC sekcja espresso (zał. 1). Po wszystkich rundach punkty zostaną zsumowane i powstanie ranking zwycięzców.
  6. Zawodnicy mają 10 minut na zapoznanie się z ziarnem i przygotowanie napoju dla sędziów. Nie ma punktów i premii za czas realizacji tego zadania. Do wykorzystania jest pełne 10 min. Kawy wydane po upływie 10 min nie będą oceniane.
  7. Przed zawodami każdy z zawodników będzie miał szansę zarezerwować 30 min. przedział czasowy na zapoznanie się ze sprzętem.
  8. Zawodnicy pracują na tym samym ziarnie i serwują kawę w tych samych naczyniach dostarczonych przez organizatora.
  9. Stanowisko dla każdego zawodnika będzie wyposażone w pędzel, łyżeczkę i szklankę do odsypywania nadmiaru ziaren, młynek ręczny Comandante C40, ręcznik baristyczny, papierowe kubki do testowych espresso oraz portafilter z podwójną wylewką i sitkiem - 20g. I są to jedyne akcesoria dozwolone do użytku w trakcie rund.
  10. Zawodnicy przygotowują espresso na dwu-grupowej maszynie dźwigniowej Conti 60 zapewnionej przez organizatora.
  11. Organizatorem zawodów jest firma Co.Phi Uri Wollner z siedzibą w Warszawie przy współpracy z Conti Monaco oraz Comandante.
  12. Nagrodą główną w zawodach jest młynek Comandante C40. Przewidziane są również mniejsze nagrody w postaci gadżetów organizatorów za zajęcie drugiego oraz trzeciego miejsca.

Zał. 1:

Maksymalna ilość punktów do zdobycia: 55.


Conti Royale competition rules

  1. The competition consists of two rounds - the elimination round and the final round.
  2. In each of the rounds two competitors will compete at one time.
  3. In each round, the players' goal is to prepare the best possible espresso. We do not impose a minimum and maximum volume. Both single and double espresso can be served.
  4. The task is to select the best parameters for brewing espresso (i.e. dose, yield, brewing time, grain grinding thickness).
  5. In each round, prepared drinks will be judged by three sensory judges.
    1. In the elimination round, sensory judges choose which drink is better in the form of voting.
    2. In the final round, sensory judges evaluate espresso using a simplified WBC sheet espresso section (Att 1). After all rounds, the points will be added up and a ranking of winners will be created.
  6. Competitors have 10 minutes to familiarize themselves with the coffee beans and prepare a drink for judges. There are no points or bonuses for completing this task earlier. A full 10 min is available for use. Coffees served after 10 minutes will not be evaluated.
  7. Before the competition, each player will have a chance to reserve 30 minutes time interval for getting familiar with the equipment.
  8. The competitors work on the same beans and serve coffee in the same vessels provided by the organizer.
  9. The stand for each player will be equipped with a brush, teaspoon and a glass for collecting excess grounds, Comandante C40 hand grinder, barista towel, paper cups for test espressos and a portafilter with double spout and a 20g basket. The above are the only accessories allowed for use during rounds.
  10. The competitors prepare an espresso on Conti 60 - a two-group lever machine provided by the organizer.
  11. The competition is organized by Co.Phi Uri Wollner based in Warsaw in cooperation with Conti Monaco and Comandante.
  12. The main prize in the competition is the Comandante C40 grinder. There will also be smaller prizes in the form of organizers' gadgets for taking second and third place.

Att 1:

Maximum amount of points: 55.

Koszyk

Twój koszyk jest pusty.

Dokonaj swoich pierwszych zakupów

Cena zestawu: %bundleSum%
Anuluj