Pierwsza runda warszawska miała miejsce w Kawiarni Podrygi przy samym Muzeum Narodowym a za wypalenie kawki oraz organizacje wydarzenia odpowiadał Coffeelab.
Było ciepło, była super muzyka, jedzonko i ekstra ludzie!
Zróbcie wielki hałas dla:
1 miejsce w Warszawie Robert Ngoc
2 miejsce Bartosz Płocharczyk
3 miejsce Rostyslav Letunov
Poniżej znajdziecie przepisy na zwycięskiej trójki:
Robert Ngoc
Przepis i parametry pomysłu Sebastian Kuczyński, wykonane własnoręcznie.
95 stopni na termometrze
16 gramów przebranych ziarenek oraz po mieleniu wydmuchaj gruszką małe cząstki z pojemnika
25 klików Comandante
220 gramów wody
1 filtr papierowy
Inverted
Metod zalewania Sławka Sarana 1. Wlej 60 gramów wody. 2. Wsyp kawę do wody i odpal timer. 3. Wlej do 236 gramów sumarycznie na wadze 4. Pomieszaj szpatułką z wigorem "przód-tył" sześć razy. 5. Nałóż filtr na Aeropress. 6. Wyciśnij trochę powietrza, aby kawa nie stykała się z filtrem. 7. 1:20 przewróć Aeropress na serwerek i pomieszaj dwa kółka, aby kawa przyczepiona do tłoka opadła. 8. 1:30 do 2:00 przeciśnij lekko do samego końca. (Sycząca porcja kawy trafia również do naparu) 9. Wydaj 150 gramów kawy sędziom. 10. Resztą podziel się ze znajomymi :)
Bartosz Płocharczyk
18g kawy (stopień zmielenia ok. 1300μm)
jeden filtr, zmoczony
invert
metoda CDB (to tajemnica do końca zawodów)
wodę grzeję do 80 stopni
kawa do pressa
dodaje 100ml wody (30 sekund parzenia)
dolewam wody do 237ml (30 sekund parzenia)
press przez 30 sekund
Kawa jest idealna do picia.
Nie wymaga ochładzania i napowietrzania, dlatego parzę ją jak najpóźniej to możliwe. ☺️
Rostyslav Letunov
18g
2 razy mielona kawa (jeden raz grubo, drugi raz drobniej 40 klików na cm red clix)
Woda 97 C
Do aeropressa wsypać kawę
Zalać wodą 90 ml
Pomieszać 35 razy
Na 1:20 zamknąć aeropress i wypuścić powietrze
1:30 przewrócić i postawić na serwer
1:40-2:10 wycisnąć
Dodać wodę 90C do 150 ml
Koniec
A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:
Comments