top of page

Przepisy na aeropress - ELIMINACJE WARSZAWA I

Pierwsza runda warszawska miała miejsce w Kawiarni Podrygi przy samym Muzeum Narodowym a za wypalenie kawki oraz organizacje wydarzenia odpowiadał Coffeelab.


Było ciepło, była super muzyka, jedzonko i ekstra ludzie!


Zróbcie wielki hałas dla:


1 miejsce w Warszawie Robert Ngoc

2 miejsce Bartosz Płocharczyk

3 miejsce Rostyslav Letunov 


Poniżej znajdziecie przepisy na zwycięskiej trójki:


Robert Ngoc


Przepis i parametry pomysłu Sebastian Kuczyński, wykonane własnoręcznie.

  • 95 stopni na termometrze

  • 16 gramów przebranych ziarenek oraz po mieleniu wydmuchaj gruszką małe cząstki z pojemnika

  • 25 klików Comandante

  • 220 gramów wody

  • 1 filtr papierowy

  • Inverted

  • Metod zalewania Sławka Sarana 1. Wlej 60 gramów wody. 2. Wsyp kawę do wody i odpal timer. 3. Wlej do 236 gramów sumarycznie na wadze 4. Pomieszaj szpatułką z wigorem "przód-tył" sześć razy. 5. Nałóż filtr na Aeropress. 6. Wyciśnij trochę powietrza, aby kawa nie stykała się z filtrem. 7. 1:20 przewróć Aeropress na serwerek i pomieszaj dwa kółka, aby kawa przyczepiona do tłoka opadła. 8. 1:30 do 2:00 przeciśnij lekko do samego końca. (Sycząca porcja kawy trafia również do naparu) 9. Wydaj 150 gramów kawy sędziom. 10. Resztą podziel się ze znajomymi :)

Bartosz Płocharczyk

  • 18g kawy (stopień zmielenia ok. 1300μm)

  • jeden filtr, zmoczony

  • invert

  • metoda CDB (to tajemnica do końca zawodów)

  • wodę grzeję do 80 stopni

  • kawa do pressa

  • dodaje 100ml wody (30 sekund parzenia)

  • dolewam wody do 237ml (30 sekund parzenia)

  • press przez 30 sekund

Kawa jest idealna do picia.

Nie wymaga ochładzania i napowietrzania, dlatego parzę ją jak najpóźniej to możliwe. ☺️


Rostyslav Letunov 


  • 18g

  • 2 razy mielona kawa (jeden raz grubo, drugi raz drobniej 40 klików na cm red clix)

  • Woda 97 C

  1. Do aeropressa wsypać kawę

  2. Zalać wodą 90 ml

  3. Pomieszać 35 razy

  4. Na 1:20 zamknąć aeropress i wypuścić powietrze

  5. 1:30 przewrócić i postawić na serwer

  6. 1:40-2:10 wycisnąć

  7. Dodać wodę 90C do 150 ml

  8. Koniec


A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:







89 wyświetleń0 komentarzy

Ostatnie posty

Zobacz wszystkie

Comments


bottom of page