No to już prawie półmetek! Na ósmych eliminacjach w tym sezonie spotkaliśmy się po raz kolejny w Poznaniu u Kuby Kalusińskiego z Guest Coffee Culture. A sam event miał miejsce w kawiarni Kaferdam. Ale w sobote nie bawiliście się tylko na pressach bo był to też dzień poznańskiej edycji Coffee Race.
wow.
Cisneliście rękoma i nogami naraz, no nieźle.
Poniżej znajdziecie przepisy zwycięskiej trójki do wypróbowania w domu:
1 miejsce w Poznaniu Jan Lewandowicz
2 miejsce Paweł Brzózka
3 miejsce Damian Pater
Jan
kryształ żywiecki podgrzać na 80 stopni,
odmierzyć 18g wyścigowej kawy, i zmielić na 20 klik Comandante C40,
2 wcześniej wycięte filtry Cafec Abaca th-01 włożyć do sitka gładką stroną do góry,
odmierzyć 20ml bypass do serwera,
odwrócony aeropress podgrzać 50ml wody w temp. 80 stopni,
wylać wodę z aeropressu i wsypać kawę,
do kawy dodać 100ml wody i po 15s zamieszać przód tył - 3 razy,
w 60s dodać kolejne 100ml wody, zakręcić sitko z filtrami i zrobić delikatny swirl,
w 2 minucie odwrócić aeropress i przecisnąć go ze stałym naciskiem przez 60s,
w 3 minucie ok 200ml naparu jest gotowe,
serwować w temperaturze 55 stopni
Paweł
Metoda odwrócona
Woda kryształ żywiecki temp 80 stopni
Nagrzewam aeropress przez czas mielenia, ale idealnie koło minuty
Poziom mielenia - 3 Timemore Sculptor 78 (dosyć drobno)
Doza 15g kawy
Samo parzenie
100g wody,
wsypuje 15g kawy i odpalam timer,
dolewam 100g wody,
mieszam ruchem od siebie, na zewnątrz 10 razy energicznie (szpatułką od aeropress),
przelewam 2 filtry i montuję je na aeropress,
przeciskam go w celu usunięcia powietrza (cały czas jest odwrócony),
czekam do 3:00, odwracam i zaczynam przeciskanie,
przeciskam do 3:30/3:35,
schładzam napar w karafce
Damian
17,5g kawy
2 filtry papierowe
woda 80 stopni
Comandante ustawiony na 26 klików
Żadnych urządzeń nie podgrzewam
wsypuję całą kawkę i zalewam 55ml wody, mieszam 10 razy i czekam do 00:30,
dolewam wody do 200ml i znowu mieszam 10 razy,
czekam do 1:30 i w międzyczasie namaczam sobie filtry,
o 1:35 zaczynam przeciskać tak by o 1:50 był wyciśnięty cały napar, przestaję kiedy syczy powietrze,
dolewam 60ml bypassu,
mieszam naparem i przelewam go z serwera do serwera około 7/9 razy,
wlewam kawę do czarki i gotowe
A jak jeszcze się nie zapisałeś/aś to nie masz na co czekać tylko siup sprawdzaj gdzie jeszcze będziemy w tym roku:
Commenti