



Nikaragua, Matagalpa | Natural #25
Opis
Nazwa farmy "Limoncillo" na której uprawiana jest kawa pochodzi od Limocello - drzewa, które rosło na farmie w momencie zakupu jej w 1930 roku przez rodzinę Mierisch. Limoncillo jest drugą najstarszą farmą w grupie farm Fincas Mierisch. Do 1990 roku typica była główną odmianą kawy, która była tam uprawiana. Jednak przez zmiany klimatu, niestabilne ceny rynkowe oraz pojawiającą się rdzę na liściach rodzina Mierisch postanowiła rozszerzyć swoje odmiany.
Odmiana, którą znajdziecie w paczce nazywana jest Ethiosar - jest to hybryda hybrydy. Krzyżówka odmian Sudan Rume z Sarchimore (która jest połączeniem Timoru i Villa Sarchi), której plony następnie zostały połączone z odmianą Villa Sarchi. Złożona różnorodność genetyczna nadaje tej odmianie odporność na pojawiającą się rdzę na liściach kawy (rodzaj grzyba, który od lat nawiedza Amerykę Środkową), wysokie plony oraz żywy profil w filiżance.
Region: Matagalpa
Obróbka: Natural
Odmiana: hybryda Ethiosar
Nuty: (work in progress)
Waga: 250g
Nasza etykieta
Patrząc na naszą etykietę możecie zastanawiać się czym jest ta linia pośrodku i co tak naprawdę oznaczają numery na paczkach. Piszę możecie ponieważ równie dobrze może być to dla Was po prostu widzimisię grafika. Jednak obie te rzeczy mają trochę głębsze znaczenie. Tak więc: numery na paczkach oznaczają kolejność pojawiania się u nas kaw z poszczególnych regionów świata. Zaczęliśmy tą serię też w momencie kiedy kawy single origin zaczęliśmy palić w Warszawie więc łatwo możecie się domyślić, że ta właśnie Nikaragua jest już 25 kawką wypaloną na Hożej :) Natomiast linia biegnąca pośrodku naklejki jest odzwierciedleniem wykresu, który pojawia się na ekranie pieca w momencie palenia (wzrostu temperatury podczas palenia).
Data palenia: napisz do nas a z chęcią damy Ci znać o dacie ostatniego wypału.
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.