Historia farmy
Thogarihunkal znajduje się na zboczach Western Ghat, w regionie Chikmagalur prowincji Karnataka. Obszar posiada piękną różnorodność biologiczną oraz jest miejscem narodzin indyjskiej kultury kawy. Region zyskał znaczenie handlowe razem z początkiem upraw.
Historia tego regionu sięga aż 1857 roku kiedy to T. B. Malle Gowda zorientował się, że ziemia tam jest idealna do uprawy arabiki. Z tą wiedzą postanowił rozpocząć uprawę kawy na wysokości 1000-1400 m.n.p.m. Zajmował się wszystkim z niezwykłą pasją i poświęceniem. Swoją miłość do kawy przekazał synowi, T. B. Nagesh, który to po śmierci ojca przejął interes. Od ponad 150 lat pasja i chęć rozwoju w uprawie tych małych ale jak potrzebnych nam owoców jest zakorzeniona w społeczności Thogarihunkal.
Uprawa kawy
Rolnicy w regionie Chikmagalur uprawiają kawę stosując uprawę mieszaną. Celem tego systemu jest utrzymanie bioróżnorodności gleby co przyczynia się do podniesienia jakości kawy i jej smaku. Kawa uprawiana jest tam w zgodzie i harmonii z innymi roślinami i warzywami.
Rośliny kawy rosną pod trzema "warstwami cienia". Co to właściwie znaczy? Pierwszą warstwę tworzą drzewa Erythrina Lithosperma, które angażują się w atmosferę, proces wiązania azotu, dzięki czemu wzbogacają glebę i odżywiają kawę. Druga warstwa cienia składa się z drzew takich jak Figowiec Glomerata i Artocarpus Integra. Zrzucają one liście podczas monsunu, dzięki czemu tworzą pożywną biomasę dla gleby i utrzymują niską temperaturę. Trzecia warstwa odpowiada za naturalną filtrację niechcianych materiałów i reguluje opady.
Region: Thogarihunkal
Obróbka: Anaerobic Natural
Odmiana: Sarchimor/Catuai
Nuty: żurawina, wiśnia, duża słodycz i lepkość, przypomina trochę mocno słodki kompot z owoców
Waga: 250g
Nasza etykieta
Patrząc na naszą etykietę możecie zastanawiać się czym jest ta linia pośrodku i co tak naprawdę oznaczają numery na paczkach. Piszę możecie ponieważ równie dobrze może być to dla Was po prostu widzimisię grafika. Jednak obie te rzeczy mają trochę głębsze znaczenie. Tak więc: numery na paczkach oznaczają kolejność pojawiania się u nas kaw z poszczególnych regionów świata. Zaczęliśmy tą serię też w momencie kiedy kawy single origin zaczęliśmy palić w Warszawie więc łatwo możecie się domyślić, że te właśnie Indie jest już 29 kawką wypaloną na Hożej :) Natomiast linia biegnąca pośrodku naklejki jest odzwierciedleniem wykresu, który pojawia się na ekranie pieca w momencie palenia (wzrostu temperatury podczas palenia).
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.