Honduras Los Pinos | Catuai Natural #3
Opis
Poznajcie trzecią z kaw z naszej najnowszej serii ziarenek single origin: Honduras Los Pinos. Wypalone zostały w naszej malutkiej palarni przy Hożej, na piecu od Stronghold.
Data palenia: napisz do nas a z chęcią damy Ci znać o dacie ostatniego wypału.
Garstka informacji:
Region: Intibuca
Odmiana: Catuai
Obróbka: Natural
Wysokość uprawy: 1700-1800 m n.p.m.
Zbiór: 2020/2021
Punktacja SCA: 87.75
Nuty smakowe: brzoskwinie, miód, czerwone śliwki
Waga: 250g
To tyle na temat samej kawy a teraz poznajcie historię właścicielki farmy oraz krótki opis samej obróbki ziarnek:
Joaquina Montoya, właścicielka farmy to inspirująca kobieta; pomimo fizycznych ograniczeń spowodowanych chorobą zachowuje niewzruszony umysł i ambicje. Z wielkim wysiłkiem wychowywała synów, ucząc ich uprawy kawy i wartości ciężkiej pracy.
Od lat mieszka na swojej farmie, gdzie zarządza codziennymi zadaniami, a także gotuje dla swoich dzieci i pracowników. Podczas zbiorów dba o to, aby proces zbierania, przetwarzania i suszenia przebiegał prawidłowo, aby zapewnić najwyższą jakość kawy.
Suszenie ziaren to dziedzina, w której Joaquina ma absolutną kontrolę. Ma bezpośredni dostęp do suszarni solarnej, gdzie z poświęceniem spędza długie godziny przygotowując kawę, dbając o to, aby wilgotność ziaren została obniżona do optymalnego 10-11%.
Zbiór i przetwarzanie
Podczas zbiorów Joaquina zatrudnia około 20 zbieraczy. Kawa jest przetwarzana w gospodarstwie i mikro młynie jej syna. Wiśnie są rozcierane na miazgę i fermentowane w kadziach przez 18 - 22 godziny, w zależności od warunków atmosferycznych i temperatury.
Suszenie i obróbka
Kawa suszona jest w suszarkach solarnych przez 20-25 dni.