Etiopia Kello Wote Konga | Fully Washed #6
Opis
Mam nadzieję, że nadążacie za naszymi kawowymi premierami. Kilka dni temu pojawiła się pyszna truskawkowa Indonezja a już dzisiaj możecie spróbować: Etiopii Kello Wote Konga w obróbce: fully washed. Jak zwykle wypaliliśmy ją na piecu od #stronghold. Charakteryzuje się wspaniałym, pełnym smakiem herbaty earl grey, przez który nieśmiało przebija się cytryna oraz jagody. Idealna kawa, która może odegrać rolę popołudniowej herbatki.
Garstka informacji:
Region: Kello Wote Konga
Odmiana: Wolisho, Kurume
Obróbka: Fully Washed
Wysokość uprawy: 2000m n.p.m.
Punktacja SCA: 85
Nuty: earl grey, cytryna, jagoda
Waga: 250g
Data palenia: napisz do nas a z chęcią damy Ci znać o dacie ostatniego wypału.
Obróbka fully washed jest charakterystyczna dla krajów wschodniej Afryki. Podczas niej kawa namaczana jest w wodzie dwa razy: za pierwszym razem po zbiorze a następnie po fermentacji. Robi się to po to by uzyskać jak najczystszy smak. Następnie suszy się ziarna przez kilka pierwszych godzin w cieniu, po czym przenosi się je w bardziej słoneczne miejsce i tam zostawia na 10 do 15 dni w zależności od warunków pogodowych.
Pierwszy etap suszenia jest kluczowy, podczas niej układa się wiśnie na tzw. afrykańskich łożach w dosyć cienkiej warstwie aż do osiągnięcia wilgotności na poziomie 25% (tzw. etap rodzynkowy). Istotne jest aby przenosić wiśnie ostrożnie żeby żadna z nich się nie uszkodziła. Podczas drugiego etapu suszenia w znaczny sposób kontroluje się proces fermentacji: wiśnie są stale przemieszczane w ciągu dnia. Daje im się odpocząć tylko podczas nocy. Zapewnia to uniknięcie pleśni na owocach i otrzymania niestabilnego zbyt owocowego smaku.