Właściciele farmy Las Lajas: Oscar i Francisca Chacón, są już trzecim pokoleniem w swojej rodzinie, które hoduje kawę. Znani ze swoich wysoce zróżnicowanych procesów, dzięki którym są w stanie uzyskać najbardziej spektakularne kawy. Najbardziej godne uwagi są ich obróbki natural oraz kompleksowe i bogate honey.
Farma Las Lajas położona jest u podnóża wulkanu Poas, na obrzeżach miasta Sabanilla w środkowej Kostaryce.
Nazwa Las Lajas pochodzi od hiszpańskiej wersji arabskiego słowa: określającego kamienne artefakty. Wykonane przez tubylców, które zostały znalezione na farmie, w momencie zasiania na niej pierwszych plonów.
38 hektarów ziemi jest podzielonych na kilka działek, z których na każdej rosną różne gatunki drzew dające cień tworząc niepowtarzalny mikroklimat. Ponadto różne partie przetwarzają kawę w różny sposób – niektóre naturalnie, inne z miodem lub myte. Różnorodność upraw Las Lajas pozwala gospodarstwu na tworzenie kilku różnych produktów o różnych cechach na określonym obszarze. W rodzinie Chacón istnieje bogata tradycja uprawy kawy: pokolenia posiadają i produkują kawę na swojej ziemi od ponad 80 lat.
Cascara to suszona skórka kawowca, z której przygotować można wspaniały napar w smaku przypominający kompot. Cascara z Kostaryki Las Lajas w nutach przypomina słodką lemoniadę o grejpfrutowym smaku.
Jak parzyć Cascarę?
Najprościej jak się da! Do papierowego filtra na herbatę np. tego tutaj wsypcie dwie łyżeczki cascary. Później wlejcie zagotowaną wodę do kubka i po 6 minutach napar będzie gotowy :)
Weryfikujemy, które opinie pochodzą od klientów, którzy kupili dany produkt. Po zatwierdzeniu wyświetlamy zarówno pozytywne, jak i negatywne opinie.