Boliwia La Paz, Caranavi | Washed #15

do sklepu  (14).png
  • nowość
Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 1 dzień
Cena: 55,00 zł 55.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

  

Region: La Paz, Caranavi
Obróbka: Washed
Odmiana: Catuai, Caturra, Castillo
Nuty: rodzynki, słodkie jabłko, suszona morela
Waga: 250g

FERMENTACJA WASHED, CO I JAK?

To jeden z najpopularniejszych procesów obróbki kawy, jednak w tym wypadku podczas jego przebiegu bardzo mocno skupia się na higienie podczas zbiorów wiśni. Wiśnie zbierane są między 14 popołudniu a 9 rano. Proces mycia odbywa się następnego dnia. Kawa transportowana jest do młyna, gdzie za pomocą wody usuwa się z niej wszystkie zanieczyszczenia. Następnie mechanicznie oddzielany jest miąższ od ziaren. Ziarna schną do momentu kiedy osiągną 12% wilgotności. Z każdej partii kawy pobierana jest próbka, która następnie zostaje wysyłana do działu kontroli jakości w celu sprawdzenia profilu smakowego i jakości kawy. Ziarna przechowywane są w workach przez jeden lub dwa miesiące. Przed wysłaniem ich na eksport są czyszczone przy użyciu specjalnej maszyny.

Czas na krótkie informacje na temat farmy z której pochodzi kawa:

The Taipiplaya Coffee Growers Association (ASOCAFE) została założona w 1990 roku w mieście Amor de Dios w Taipiplaya, w małym regionie w Nor Yungas, La Paz. To tutaj produkowana jest większość boliwijskiej kawy. 
Region Taipiplaya charakteryzuje się wysoką wilgotnością i ciągłą mgłą. Taki klimat sprzyja różnorodnej roślinności i zwierzętom, które zamieszkują region. Oprócz rzek takich jak Rio Plata, Playa Verde, Rio Jatunkollo, są tam również dwa wspaniałe wodospady o nazwie „EL RINCON DEL TIGRE” i "LA CASCADA EL TUNKI".

Okolica charakteryzuje się 3 rodzajami gleb: piaszczysto-gliniastą, mulistą i gliniastą. Na lokalnych gospodarstwach uprawia się głównie arabikę takich odmian jak: Caturra, Catuai, Typica, Castilla, mniej - Catimor, Mundo Novo oraz Gejsza. Oprócz kawy, cytrusów i bananów uprawia się tam również awokado. ASOCAFE świadczy usługi dla 570 producentów kawy z Taipiplaya w zakresie pomocy technicznej i zbiór kaw o różnej jakości, w tym speciality, organic, premium i innych. Poza tym jako organizacja non-profit wspiera zdrowie i edukację lokalnej małej społeczności producentów kawy.

Nasza etykieta

Patrząc na naszą etykietę możecie zastanawiać się czym jest ta linia pośrodku i co tak naprawdę oznaczają numery na paczkach. Piszę możecie ponieważ równie dobrze może być to dla Was po prostu widzimisię grafika. Jednak obie te rzeczy mają trochę głębsze znaczenie. Tak więc: numery na paczkach oznaczają kolejność pojawiania się u nas kaw z poszczególnych regionów świata. Zaczęliśmy tą serię też w momencie kiedy kawy single origin zaczęliśmy palić w Warszawie więc łatwo możecie się domyślić, że ta właśnie Boliwia jest już 15 kawką wypaloną na Hożej :) Natomiast linia biegnąca pośrodku naklejki jest odzwierciedleniem wykresu, który pojawia się na ekranie pieca w momencie palenia (wzrostu temperatury podczas palenia). 

Data palenia: napisz do nas a z chęcią damy Ci znać o dacie ostatniego wypału.

 

Opinie o produkcie (0)

Inni klienci kupili również
Kawa PTAKI
Kawa PTAKI
10,80 zł
Kawa LWY
Kawa LWY
9,70 zł
Kawa WIELBŁĄD
Kawa WIELBŁĄD
9,00 zł
Hario filtry papierowe V60
Hario filtry papierowe V60
28,00 zł
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl