Mistrzowska Kawusia - Kolumbia La Veranera, Natural 60h anaerobic

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 2 dni
Cena: 55,00 zł 55.00
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni
* - Pole wymagane

Opis

Oficjalna Kawusia Mistrzostw Polski Aeropress 2021:

KOLUMBIA LA VERANERA

Region: Tolima 
Właściciel farmy: Johan Gutierrez
Odmiana: Caturra
Obróbka: Natural 60h anaerobic
Wysokość uprawy: 1700m n.p.m.
Nuty: surowe kakao, umami, owoce pestkowe, karmel, wytrawne wino, kompleksowa kwasowość
Waga: 250g 

Kawę polecamy parzyć w Aeropressie, najlepiej według mistrzowskich przepisów, które znajdziecie tutaj. Oczywiście kawa nadaje się również do parzenia w innych metodach.

Kawę wysyłamy losowo w opakowaniach złotych, fioletowych, turkusowych lub zielonych.

Farma:
Kawa na farmie La Veranera jest uprawiana od 2010 roku pod okiem brata Johana i Q-Gradera Newerleya Gutierreza. La Veranera produkuje odmiany kawy Caturra, Castillo i Colombia oraz owoce cytrusowe, takie jak pomarańcze i cytryny.

Obróbka:
Natural 60h anaerobic. Wisienki są zbierane w optymalnym momencie dojrzałości, a następnie sortowane w celu usunięcia owoców o mniejszej gęstości. Po wypłynięciu kawy umieszcza się ją w szczelnie zamkniętych pojemnikach na 60 godzin pod kontrolą temperatury i pH. Kiedy fermentacja jest w docelowym punkcie, kawa jest suszona w dwóch etapach.

Najpierw wisienki są suszone przez 3 dni na podniesionych łożach w tunelu foliowym z naturalnym nasłonecznieniem i przepływem powietrza, obracając kawą co 4 godziny. Drugi etap w silosie mechanicznym przez kolejne 4 dni do całkowitego wyschnięcia. Temperatura w silosie jest kontrolowana i aktywna w ciągu dnia, w nocy kawa odpoczywa.
Ten proces suszenia pozwala uniknąć nadmiernej fermentacji, ponieważ owoce fermentują, aż osiągną końcową, optymalną wilgotność.

Owoce są sortowane ręcznie podczas zbioru, a później ponownie podczas procesu suszenia na podwyższonych łożach. Wszelkie defekty są usuwane w młynie, gdy kawa jest już zielona.

Po wysuszeniu do 9-11% wilgotności kawa jest pakowana w worki GrainPro i sizal i przechowywana na farmie. Zwykle po 1 miesiącu kawa jest stabilizowana/homogenizowana i gotowa do eksportu.


Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl