La Cristalina to farma o powierzchni około 19 ha. To rodzinne gospodarstwo z ponad 100-letnią tradycją. Główną uprawą Cristaliny jest kawa, głównie odmiana Castillo. Na farmie jest również kilkanaście plantanów, drzew pomarańczowych oraz nogal cafetero.
Proces fermentacji: Kluczem do procesu Black Honey jest usunięcie jak najmniejszej ilości miąższu podczas procesu usuwania skórek z wiśni kawowca, a także unikanie bezpośredniego słońca przez pierwsze dni. Następnie kawę umieszcza się w zbiornikach fermentacyjnych na 86 godzin w ramach fermentacji beztlenowej. Regularnie mierzona jest temperatura pomieszczenia oraz temperatura kawy, zawartość pH oraz Brix. W ten sposób wiemy, jak fermentacja rozwija się w czasie. Po 86 godzinach kawę rozkłada się na ruchomym afrykańskim łożu i suszy na patio.
Metoda suszenia: Suszenie na ruchomych podwyższonych łóżkach z częściowym nasłonecznieniem w ciągu dnia przy dobrej pogodzie. W nocy, gdy temperatura spada, a wilgotność względna wzrasta, łóżka suszące są składowane wewnątrz hali.
Sortowanie: Wiśnie są ręcznie sortowane podczas zbioru, a następnie sortowane podczas procesu pływania i podczas suszenia. Ostatni wybór dzieje się w młynie, w którym kawa jest selekcjonowana według rozmiaru sita i defektów. Na frezowaniu ostatni etap selekcji wykonywany jest ręcznie, gdyż maszyna elektroniczna nie jest wystarczająco dokładna w doborze.
Stabilizacja: Na farmie po wysuszeniu do 9-11% wilgotności kawa jest pakowana w worki GrainPro i sizal i przechowywana na farmie w temperaturze 20°C. Zwykle po
1,5 miesiąca kawa jest ustabilizowana i gotowa do eksportu.
Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów