La Cristalina to farma o powierzchni około 19 ha. To rodzinne gospodarstwo z ponad 100-letnią tradycją. Główną uprawą Cristaliny jest kawa, głównie odmiana Castillo. Na farmie jest również kilkanaście plantanów, drzew pomarańczowych oraz nogal cafetero.
Suszenie: Kawa suszona jest naturalnie na Słońcu. Ziarna umieszcza się na ruchomych łożach o nazwie „carros corredizos” z bezpośrednim nasłonecznieniem przez pierwsze 2 dni. Gdy wilgotność spadnie do 40%, zostanie umieszczona w torebkach ECOTACT na około 36 godzin, proces ten ma na celu wzmocnienie owocowego smaku. Kawa musi być monitorowana pod kątem temperatury i pH. Po 36 godzinach fermentacji kawa wraca na carros corredizos. Cały proces może zająć od 10 do 15 dni, w zależności od pogody. Kluczową kwestią jest unikanie jak wzrostu wilgotności w nocy.
W czasie, gdy kawa jest na łożach, zostaje przemieszczana co godzinę, aby była dostatecznie nasłoneczniona i aby uniknąć wilgotnych plam, które mogą powodować smak octowy.
Sortowanie: Wiśnie są ręcznie sortowane podczas zbioru, a następnie sortowane podczas procesu pływania i podczas suszenia. Ostatni wybór dzieje się w młynie, w którym kawa jest selekcjonowana według rozmiaru sita i defektów. Na frezowaniu ostatni etap selekcji wykonywany jest ręcznie, gdyż maszyna elektroniczna nie jest wystarczająco dokładna w doborze.
Stabilizacja: Na farmie po wysuszeniu do 9-11% wilgotności kawa jest pakowana w worki GrainPro i sizal i przechowywana na farmie w temperaturze 20°C. Zwykle po 1,5 miesiąca kawa jest ustabilizowana i gotowa do eksportu.
Tutaj zostaną wyświetlone opinie od twoich klientów