Zwycięskie przepisy na aeropress - eliminacje Piła 0
Zwycięskie przepisy na aeropress - eliminacje Piła

Kawa, którą parzyli zawodnicy to Kenia - Muhara, Kiambu w obróbce washed. Improterem ziaren jest Bero Polska a za ich mistrzowskie wypalenie odpowiada Heresy Coffee. Kawkę tą możecie kupić sobie i Wy na stronie internetowej Heresy.

A gdy już sami złapiecie ją w łapki spróbujcie któregoś ze zwycięskich przepisów. 

#3 miejsce Aleksandra Drzewiecka

  • kawa: 18g
  • mielenie: 27 klików na komesiu
  • woda: żywiecki kryształ
  • temperatura wody: 98 stopni
  • całkowity uzysk: 174g
  • metoda: prosta

Przepis:

"Używam dwóch okrągłych filtrów, które wyciełam z Hario 01 do drippa.

50g - 30 s.
100g - 45 s.
150g - 1 min.
200g - 1.15 min.
240g - 1.30 min.

Czekam do 4 minuty, zakładam tłok i przeciskam lekko tylko to co zostało: 20 gram naparu. Łączny uzysk: 174 gramy."

 

#2 miejsce Gerard Schrama

  • kawa: 18g
  • mielenie: 24 kliki na komesiu
  • woda: żywiecki kryształ
  • temperatura wody: 88 stopni
  • metoda: inverted

Przepis:

"Zmielić kawę i pozbyć się z niech pyłu. Do aero nalać 50g wody, włączyć timer. Wsypać kawę i zamieszać aeropressem tak aby cała kawa została zanurzona w wodzie. Przygotować 3 papierowe filtry. Dwa z nich złożyć na pół i ułożyć w sitku w formie motylka, trzeciego użyć do ich przykrycia. Przelać filtry wodą. W 45 sekundzie zakręcić aeropress, do serwera wlać 50 g wody. Wycisnąć połowę powietrza i część kawy przecisnąć do serwera. Otworzyć aeropress, dolać 120 gram wody. W 1:45 wcisnąć tłok żeby zatrzymać spływanie kawy do serwera. Poczekać do 2:30 i równo w tej minucie zacząć bardzo powolne przeciskanie aż do wybicia 3:15 na zegarze. Gotowe."

 

#1 miejsce Anna Pyskun

  • kawa: 18g
  • mielenie: 21 klików na komesiu
  • woda: żywiecki kryształ
  • temperatura wody: 95 stopni
  • metoda: inverted

Przepis:

"Prep: rozrzej aeropress i dwa serwery gorącą wodą, zmocz dwa filtry w sitku.

00:00-00:20 wlej 185 gram wody;
00:20-00:40 wsyp kawę, wymieszaj i zakręć sitkiem;
1:40-2:05 odwróć aeropress, delikatnie zamieszaj i wyciskaj.

Do drugiego serwera wlej 150 ml gotowej kawy i dodaj 15 ml wody o temperaturze 90 stopni. Wymieszaj całość łyżką i gotowe."

 

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl, powered by Shoper.