
Po dniu pełnym wspaniałych emocji, zdrowej rywalizacji jesteśmy wreszcie w stanie przedstawić Wam receptury Finalistów tegorocznych Mistrzostw Polski Aeropress:
III miejsce - Maksym Volkovytskyi, Hard Beans:

Metoda: Aeropress inverted
Temperatura: 96°C
Doza: 13g
Ilość wody: 170+50 ml
Mielenie: 15 klików Comandante
Filtracja: dwa papierowe
Woda: AKVO 100ppm, 2 magnez : 1 bufor
Uzysk: ~150, TDS: ~1,25, Ekstrakcja: ~20%
1. Posortuj ziarna.
2. Podgrzej wodę i zmiel kawę.
3. Zmocz dwa filtry w sitku.
4. Wsyp kawę do urządzenia.
5. W ciągu 20 sekund wlej 170 ml wody, obracając Aeropress tak żeby równomiernie zmoczyć kawę.
6. Wymieszaj 5 razy.
7. 1:00 ustaw AeroPress na serwerze.
8. 1:20-2:00 powoli wyciskaj.
9. Dolej 40-60 ml wody o temperaturze pokojowej.
10. Enjoy!
II miejsce - Karo Gmurkowska, Coffeedesk:

Metoda: Aeropress inverted
Temperatura: 90°C
Doza: 14g
Ilość wody: 200ml
Mielenie: 25 klików Comandante
Filtracja: 1 filtr papierowy
Woda: ok 100 ppm, twardsza niż Żywiecki Kryształ
1.Wlej wodę do urządzenia.
2. Wsyp kawę + włączyć timer na wadze.
3. Zamocz kawę szturchnięciem szpatułką.
4. Po 1:00 zamieszaj (góra-dół, góra-dół; lewo-prawo, lewo-prawo).
5. Zakręć przelany wcześniej filtr, obrócić Aeropress stawiając na wybranym naczyniu docelowym.
6. Po 1:30 POWOLI przeciskaj do 2:30.
7. Zamieszaj, enjoy!
I miejsce - Mistrz Polski Aeropress 2021 - Wojciech Lipko, Homebarista:

Metoda: Aeropress inverted
Temperatura: 80°C oraz 65°C
Doza: 18g
Ilość wody: 75ml + 90ml
Mielenie: 27 klików Comandante
Filtracja: 1 filtr papierowy
Woda: nasz szlachetny i najlepszy Żywiecki Kryształ
1. Zalej kawę 75ml wody w temp 80°C przez 20 sekund.
2. Zamieszaj przez następne 25 sekund.
3. Odczekaj do 1:45 na timerze i odwróć Aeropress.
4. Powoli przeciśnij w czasie około 30 sekund.
5. Dolej 90ml wody w temp 65°C i w zależności od upodobań poczekaj aż kawa delikatnie się ochłodzi aczkolwiek zaraz po zrobieniu jest do wypicia też ✌️
Już niebawem opublikujemy też film z recepturą Wojtka, który nakręciliśmy zaraz po finale!